lördag 23 juni 2012

Luften går ur vindkraften...



Efter Rio+20 som slutade i en historisk antiklimax, börjar redan effekterna märkas för vindkraften. Danska Vestas avbryter planeringen av en ny fabrik i England som skulle ge 2.000 arbeten. Orsaken är att orderingången krymper när subventionerna dras in. Och det gör dom. Vissa säger att de gröna jobben istället kommer att handla om att riva vindkraftverk...

Att Rio+20 blev ett praktfiasko förklaras av att världen inte längre har råd att likställa klimatfrågan med hållbarhet och att hållbarhet inte är samma kassako som klimatet har varit. Det finns hur mycket som helst att göra inom hållbarhet och miljö sedan man sopat de flesta frågorna under mattan sedan Rio 1992.

Klimatfrågan som ytterst är en fråga om energi, är idag en av de minst prioriterade frågorna. Inte minst som man i många länder nu öppnat för ny prospektering som avslöjat enorma fyndigheter av gas och olja, bara ett fält i USA bedöms ge mer olja än hela Saudi-Arabien. Och det finns ännu större som man än så länge inte vill börja utvinna.

Mot den bakgrunden kan man förstå om koldioxid inte längre klassas som det värsta vår planet kan drabbas av. Hur man nu någonsin har kommit på den tanken.

Ska man summera Rio+20, (här är slutdokumentet) så kan nu våra opportunister till politiker lägga klimatkrisen bakom sig och börja fokusera på verkliga problem. Även om Sverige och EU blir dom som sist fattar att "gå före" är att hamna rejält på efterkälken. Och att utan tillväxt har vi inte råd att hantera varken fiktiva eller verkliga utmaningar.

Den utmaning som ligger närmast blir att hantera alla besvikna gröna lobbygrupper som nu kommer att protestera mot att alla gröna löften kopplade till klimatfrågan gått upp i rök...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar